Open Dag Amsterdam Science Park 2021

Dit jaar is de Open Dag van het Amsterdam Science Park niet alleen op locatie, maar ook online. Op 2 oktober zijn er op het Science Park op verschillende locaties live lezingen, en rondleidingen voor kleine groepen.

Ontdek meer, online en op locatie

Ontdek meer over de geheimen van het heelal of de verrassende eigenschappen van slimme materialen  tijdens een van de lezingen. Of neem een kijkje achter de schermen, bijvoorbeeld in de kassen waar planten voor onderzoek worden gekweekt tijdens een rondleiding.

Vanwege de coronamaatregelen, zijn er voor zowel de live lezingen als de rondleidingen een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, meld je dus snel aan. Maar dit jaar kun je voor het eerst ook vanaf thuis de Open Dag bezoeken! De lezingen worden gestreamd, en zijn dus ook vanaf thuis op de bank te volgen.

Schrijf je in
Maak hieronder een keuze uit het uitgebreide aanbod lezingen en rondleidingen en reserveer uw plaatsbewijzen. Nadat u zich geregistreerd heeft, kunt u zelf uw ‘boodschappenmandje’ vullen en ontvangt u de bevestiging van de reservering in uw mailbox.

Reserveer hier uw plaats

De Open Dag van Amsterdam Science Park is een samenwerking van Amsterdam Science Park (stichting Science & Business), AMOLF, ARCNL, AUC, CWI, Netherlands eScience Center, Nikhef, SURF en UvA-FNWI en is onderdeel van het Weekend van de Wetenschap.

Vragen?
Voor vragen over de Open Dag mail naar: info@amsterdamsciencepark.nl

COVID-19
Als onderwijsinstelling checken wij niet op de Coronapas. Wij willen onze bezoekers wel graag de ruimte geven in ons gebouw en houden daarom het aantal deelnemers beperkt.

 

Volg de Open Dag ook online

Wilt u de Open Dag liever vanuit huis volgen? Dat kan. Alle lezingen zullen op 2 oktober ook via online streaming beschikbaar zijn.

N.B. voor de online streaming hoeft u geen tickets te reserveren!

BEKIJK LIVESTREAM VOOR LEZINGEN IN DE TURINGZAAL 

Bekijk livestream voor de lezingen, Science Park 904 SP C1.110 – 2021-2022

Bekijk livestream voor de lezingen, Science Park 904 SP C0.05 – 2021-2022

Bekijk livestream voor de lezingen, Science Park 904 SP  C0.110 – 2021-2022

 

 

PROGRAMMA LEZINGEN

Zwarte gaten, neutronensterren, en rimpelingen in de ruimtetijd
Spreker: Chris van den Broeck (Nikhef)
Tijd: 11:00, locatie: Turingzaal Science Park 125

Door het hele universum heen gaan superkleine rimpelingen van de ruimtetijd. Ze zijn zo klein dat we er niets van merken. En pas sinds vijf jaar hebben we de instrumenten om ze te meten. Maar nu het kan, kunnen zwaartekrachtsgolven ons veel nieuwe dingen leren. Zo kunnen natuur- en sterrenkundigen op een nieuwe manier kijken naar zwarte gaten, neutronensterren en donkere delen van het heelal. Ontdek het wonderlijke universum van zwaartekrachtsgolven tijdens deze lezing.

Op jacht naar een nieuwe natuurkracht
Spreker: Suzanne Klaver (Nikhef)
Tijd: 14:00, locatie: Turingzaal Science Park 125

Natuurkundigen bij Nikhef willen op het allerkleinste niveau weten hoe alles is opgebouwd en werkt. Met behulp van deeltjesversnellers als de Large Hadron Collider op CERN doen ze hier onderzoek naar. De huidige modellen beschrijven vier fundamentele natuurkrachten en verschillende soorten en vormen van elementaire deeltjes. Maar wat nou als er toch een andere natuurkracht in het spel is? Tijdens deze lezing leer je meer over het onderzoek met deeltjesversnellers en de ontdekkingstocht van de betrokken onderzoekers.

Wat heeft Leonardo da Vinci met smartphones te maken?
Spreker: Bart Weber (ARCNL)
Tijd: 11.45 – 12.15 uur, locatie: Turingzaal, Science Park 125

Of je nou een stukje loopt, een kopje vastpakt of de voordeur opendoet, wrijving en contactvorming ontstaat de hele dag door. Wrijving speelt ook een cruciale rol in machines met bewegende onderdelen. Maar hoe hoog is de druk eigenlijk die deze onderdelen op elkaar uitoefenen? En hoe zit het met wrijving in de uiterst geavanceerde machines die de computerchips maken voor onze smartphone? Deze vragen beantwoorden we graag tijdens onze lezing. En we laten zien hoe dit alles terug te voeren is tot een icoon in de wetenschap: Leonardo da Vinci.

Over smartphones, chips en atomen
Sprekers: Joost Frenken (ARCNL) en Maarten Voncken (ASML)
Tijd: 14.45 – 15.15 uur, locatie: Turingzaal, Science Park 125

Ben je benieuwd naar de technologie in je smartphone en computer? En hoe het kan dat computer- en geheugenchips steeds maar weer kleiner en efficiënter worden? Tijdens deze lezing beantwoorden we deze en andere vragen. Zo kom je meer te weten over de ASML machines waarmee de chips gemaakt worden en het natuurkundig onderzoek van ARCNL. Bij ARCNL op het Amsterdam Science Park onderzoeken we bijvoorbeeld de opwekking van het extreem ultraviolet (EUV) licht dat gebruikt wordt in de nieuwste generatie computerchipmachines.

Live programming: programmeren als boetseren
Spreker: Tijs van der Storm (CWI)
Tijd: 15:30 uur, Locatie: Turingzaal 125

Programmeren is het opschrijven van instructies (de broncode) die de computer daarna uitvoert. Terwijl het programma draait ontdek je soms fouten in de broncode, die repareer je dan, en je start het programma opnieuw. Dit is een beetje als boogschieten: je richt, schiet, en als je mist, begin je opnieuw. Wat als je het programma nooit hoeft te stoppen, en het altijd blijft draaien tijdens het programmeren? Dan zou je tijd kunnen besparen in het begrijpen van wat je programma doet. Dit heet “live programming”: terwijl je programmeert krijg je continu feedback over het gedrag van je programma. Programmeren als boetseren dus: het materiaal gaat vloeiend over in wat je handen doen, en omgekeerd.

The Internet of Things and the Coming Robot Rebellion (In English)
Spreker: Steven Pemberton,
Tijd: 12:30 uur Locatie: Turingzaal, Science Park 125

Technological changes in society seem to be accelerating: in fact you can go back tens of thousands of years and discover an alarming pattern: they are accelerating at an exponential rate. If they were once happening every 100 years, then after 100 years, they were happening every 50 years, and then every 25 years.

If you follow this line, you see that it converges on a time, apparently not too far in the future, where paradigm shifts are happening daily. Can this really be? One suggestion is that that is the point where computers become smarter than us, and it is the computers doing the design, not us. By then, the whole world will be interconnected by the internet of things; will we be ready for a world where we are no longer the smartest? Will computers remain at our service? And can we prepare in time? There were already warnings in the 60s about the impending climate crisis, and we are still not really doing anything. We are fundamentally slow-moving. What are the chances we can prepare for the AI crisis in time?

Hoe maak je een lichtdeeltje een miljard keer feller dan de zon?
Spreker: Femius Koenderink (AMOLF)
Tijd: 13:15 uur, locatie: Turingzaal, Science Park 125

Om nog beter naar microscopisch kleine materialen te kunnen kijken hebben we extreem geconcentreerd licht nodig. Maar hoe krijg je licht zover dat het zich voegt naar onze wensen? Nou, bijvoorbeeld door het op te sluiten zodat het gevangen zit zonder bewegingsruimte. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar er is een oplossing. We graveren op de nanometerschaal slimme structuren in glas of in metaal. En dan is het licht heel even gevangen in deze structuur, waarna het al snel de uitgang vindt en aan ons ontsnapt. Meer weten? Kom naar de lezing of kijk online.

Gaten, hobbels en bobbels: zo maak je een slim materiaal
Spreker: Martin van Hecke (AMOLF)
Tijd: 16:15 uur, locatie: Turingzaal, Science Park 125

Slimme materialen veranderen onze wereld. Denk aan het bijzondere materiaal van sportschoenen waardoor wereldrecords gebroken worden. Maar voordat je zo’n materiaal hebt moet je op ontdekkingstocht. En dat kan prima zonder microscoop. Door te experimenteren met gaten, hobbels en bobbels in een rubberen kubus of een plastic vel komen we al veel te weten. De wiskunde helpt ons verder om eigenschappen te programmeren in het materiaal. Soms ontstaat gedrag dat je niet verwacht. We verrassen je graag tijdens onze lezing.

De ontdekking van Plantics: Kunststoffen uit planten
Spreker: Gadi Rothenberg (HIMS) | Nederlands |
Tijd: 11:00-11:45 uur, locatie: C0.05 Science Park 904

Hoe vaak bedenk je iets dat het leven van mensen echt kan veranderen en de wereld een betere plek kan maken? Tien jaar geleden ontdekten we bij toeval een nieuw type polymeer gemaakt van 100% plantaardige verbindingen. Onze materialen zijn ongevaarlijk, niet giftig en kunnen op aardolie gebaseerde kunststoffen in de bouw, meubels en verpakkingen vervangen. In de lezing vertel ik hoe we deze materialen hebben ontdekt en bespreek ik de voor- en nadelen van het maken van polymeren uit biomassa.

Een feestje met e (CANCELLED)
Spreker: Han Peters | Nederlands
Tijd:  11:00-11:45 uur, locatie: C1.110 Science Park 904

Zonder 1 kom je nergens, pi is heel interessant, i spreekt tot de verbeelding en de gouden ratio is vast van grote schoonheid. Maar het mooiste getal is zonder enige twijfel het getal e. Zonder e geen parende konijnen, geen rente op je rekening en geen pandemie. Dat laatste zou natuurlijk niet verkeerd zijn, en rente krijg je momenteel toch niet, maar er zijn nog genoeg redenen over voor een feestje met het getal e.

Graaf tel en de 3,5 miljard dollar vraag
Spreker: Jeroen Smid, Nederlands
Tijd: 12:15-13:00 uur, locatie:  C1.110 Science Park 904

Tellen kunnen we bijna allemaal. Toen ik jong was leerde ik vleermuizen tellen met Graaf Tel. Nu ik wat ouder ben tel ik examens die ik moet nakijken. Maar wat is tellen eigenlijk? En is tellen wel zo kinderlijk eenvoudig als het lijkt? In dit praatje denken we na over de dingen die we tellen en hoe tellen zich verhoudt tot de concepten die we gebruiken. We zullen zien dat tellen met verschillende filosofische puzzels samenhangt en dat het zelfs een verschil van drie-en-een-half miljard dollar kan maken.

Improving the Buurtbudget: Can Mathematics and Computer Science help?
Spreker: Simon Rey (ILLC) |Engels
Tijd: 14:45 – 15:30 uur, locatie:  C0.05 Science Park 904

The buurtbudget, known as participatory budgeting in English, is a democratic process aiming at involving citizens in public spending decisions. In several neighborhoods of Amsterdam, residents already can vote for community-driven projects to be paid for from public funds. However, organizing this process is not straightforward, especially when it comes to making a decision based on the ballots that have been submitted. During this talk, we will see why some natural procedures to determine the winning projects suffer major drawbacks and how to circumvent those drawbacks.

From Cosmic Particle Showers to SARS-CoV-2 containment 
Spreker: Tina Pollmann (IoP)| Engels 
Tijd: 11:00-11:45 uur, locatie:   C0.110 Science Park 904

Sometimes one branch of physics has surprising connections with another. An example is that the modelling of cosmic particle showers – ‘showers’ of particles that reach our detectors as a result of the bombardment of our atmosphere with high energy cosmic rays – can be applied to studying the spread of the SARS-CoV-2 virus under different types of containment protocols. Tina Pollmann, an astroparticle physicist, explains how surprisingly she got to work extensively on this hot topic in health science over the past year.

Pratende Planten
Spreker: Martha van Os | Nederlands
Tijd: 12:15-13:00 uur, locatie: C0.05 Science Park 904

Planten zijn over het algemeen stille wezens. Toch wisselen ze voortdurend informatie uit met hun omgeving. Door middel van geurstoffen communiceren planten hun lief en leed naar elkaar, en zelfs insecten reageren op een stille schreeuw om hulp. In deze lezing leer je meer over hoe planten “praten” en voor wat voor uitdagingen de green life science wetenschappers aan de UvA staan.

Wetenschap voor een gifvrij milieu
Spreker: Annemarie van Wezel
Tijd: 16:00-16:45 , locatie: C0.05 Science Park 904

Tijdens deze lezing wordt ingegaan op wat onderzoekers van IBED aan stoffen gebruiken, hoe ze het voorkomen ervan in het milieu meten, hoe ze de risico’s beoordelen en wat we kunnen doen om de risico’s te verminderen.

Fantastic Worlds and Where to Find Them
Spreker: Eleanor Spring (API) | Engels
Tijd:  12:15-13:00 uur, locatie: C0.110 Science Park 904

Are we alone in the Universe? What other worlds could support life? Can we find these worlds, and how? These are just some of the questions that astronomers who specialise in the study of exoplanets – planets outside our Solar System – are working to answer. In this talk, I will present a short history of the study of exoplanets, and explain some of the big challenges facing astronomers who want to know more about these elusive distant worlds. This talk will be given in English, with slides written in Dutch.

Oh, Rats! building a monitoring program to count amsterdam’s rat population
Spreker: Caitlynn black (IBED)| Engels
Tijd: 13:30-14:15 uur, locatie: C1.110 Science Park 904

Regulating rodent pest populations is ultimately a human behavior issue, not something that can be remedied with control efforts alone. Although rats are a well-known pest in Amsterdam, little is known about the size of their population and where their population is growing. In collaboration with the larger ARISE project (https://www.arise-biodiversity.nl/), we are developing a long-term monitoring program to develop non-invasive and scalable monitoring techniques to understand the city’s rat population dynamics and behavior.

De Natuurkunde achter Corona Verspreiding
Spreker:  Daniel Bonn (IoP) | Nederlands
Tijd: 14:45-15:30 uur, locatie: C1.110 Science Park 904

Aerosolen, minuscule druppeltjes die vrijkomen bij bijvoorbeeld spreken of hoesten, spelen een belangrijke rol in de verspreiding van het coronavirus. Als we de natuurkunde van deze aerosolen beter begrijpen, kunnen we daarmee dus ook adviezen over ventilatie- en afstandsregels beter onderbouwen. De onderzoeksgroep van Daniel Bonn doet met behulp van laserlicht onderzoek naar het gedrag en de verspreiding van aerosolen van allerlei verschillende groottes.

De Binnenkant van Zwarte Gaten
Spreker: Theo nieuwenhuizen | Nederlands 
Tijd: 13:30 – 14:15 uur, locatie C0.05 Science Park 904

Zwarte gaten zijn de vreemdste objecten in de kosmos. De grote vraag is hoe ze er van binnen uitzien. Kan een zwart gat een kern hebben, waarin Higgsdeeltjes en lichtdeeltjes naast elkaar zitten?  In sommige gevallen zou je dat moeten kunnen zien als twee zwarte gaten met elkaar botsen. In deze lezing vertelt Theo Nieuwenhuizen hoe het zit.

Snellius – Driving scientific research in the Netherlands
Speker: Valeriu Codreanu, SURF, this session will be in English
Tijd: 13:30 – 14.15 uur, locatie: C0.110 Science Park 904

During this session, we will present the acquisition process and the motivations that led to the heterogeneous solution for the upcoming Dutch National Supercomputer, Snellius. Specific attention will be given to the compute, communication, storage, but also sustainability aspects and design decisions to efficiently support emerging HPC and AI workloads.

Dark Matter
Spreker: Patrick Decowski | Engels
Tijd: 16:00-16:45 | C0.110 Science Park 904

A large part of the matter in the universe is missing. That is: we see a certain amount of matter (stars, gas, and so on) in the sky, but when we measure the gravity that matter exerts on stars and galaxies, there appears to be much, much more. The additional gravity could come from particles that we haven’t discovered yet – but how do we prove such particles exist? Can we make them in the laboratory, or detect them coming from outer space? Patrick Decowski explains how he and his group try to detect the elusive dark matter.

 

PROGRAMMA RONDLEIDINGEN


ARCNL (Science Park 106)

Krachtige lasers, een lichtbron heter dan de zon en nieuwe trucs om door ondoorzichtige materialen te kunnen kijken; dat en nog veel meer is allemaal te vinden binnen het onderzoek van ARCNL, het Advanced Research Center for Nanolithography.

Bij ARCNL onderzoeken we bijvoorbeeld de opwekking van het extreem ultraviolet (EUV) licht dat gebruikt wordt in de nieuwste generatie computerchipmachines. Door meer te weten te komen over dit bijzondere licht draagt ARCNL bij aan de ontwikkeling van deze machines, die gemaakt worden door het Nederlandse bedrijf ASML.

AMOLF (Science Park 104)

Een unieke kans de laboratoria van onderzoeksinstituut AMOLF te bezoeken. Onderzoekers laten zien hoe bijzonder sommige materialen zijn en welke toepassingen in het verschiet liggen.

Wat kun je verwachten?

  • De chemici doen twee live-experimenten: ze maken fluorescerende botten en groeien bloemen van kristal met behulp van licht.
  • De lichtonderzoekers laten zien hoe lichtstralen elkaar beïnvloeden en waarom dit interessant is voor de ontwikkeling van optische (licht) computers.

De zonnecelonderzoekers presenteren een nieuw materiaal én een nieuwe techniek voor efficiëntere zonnecellen.

UvA (Science Park 904)

Op de UvA – FNWI is er dit jaar weer veel moois te zien. Een rondleiding buiten door Anna’s tuin en Ruigte, de plantenkassen, het computermuseum of de labzalen waar chemisch onderzoek plaatsvindt. Het kan allemaal! In het blokkenschema hieronder zie je de rondleidingen en tijden. Hieronder één van de rondleidingen uitgelicht:

Verbeter de Wereld met Moleculaire Bouwstenen | 11:30 | 12:30 | 13:30| 14:30

Chemici aan de UvA weten alles van moleculen en hoe je die kan gebruiken om de wereld te verbeteren. Tijdens de rondleiding zie je hoe kunstmatige fotosynthese ons energieprobleem kan helpen oplossen, nanomaterialen en laserlicht om kankercellen te vernietigen en de nieuwste technieken die de samenstelling van ingewikkelde mengsels van moleculen ontrafelen.

OVERZICHT ALLE LEZINGEN EN RONDLEIDINGEN

Hieronder het totaaloverzicht van het aanbod lezingen en rondleidingen per locatie. Stel op basis van dit aanbod uw eigen Open Dag programma samen en reserveer vervolgens uw tickets.

Download programma lezingen en rondleidingen (PDF)