Regio Noord-Holland winnaar Nederlandse Innovatie Prijs

Noord-Holland is de meest innovatieve regio van Nederland volgens de jury van de Nederlandse Innovatie Prijzen, een initiatief van omroep AVROTROS. Dr. Moniek Tromp van de op het Amsterdam Science Park gevestigde Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam nam de prijs namens de regio in ontvangst. Het Amsterdam Science Park werd benoemd als kloppend hart van innovatie in de regio.

Dr. Moniek Tromp (UvA) neemt namens de provincie Noord-Holland de prijs van meest innovatieve regio van Nederland in ontvangst.

De combinatie van nieuwe en gevestigde organisaties en de mix van binnenlandse en buitenlandse partijen is niet onopgemerkt gebleven door de jury. De jury waardeerde eveneens de ‘proeftuin-gedachte’ in de regio waarbij bestaande technologie wordt toegepast en de ontwikkeling van nieuwe technologie wordt gestimuleerd. Dr. Moniek Tromp liet zien hoe het onderzoek van de universiteit bijdraagt aan het ontwikkelen van nieuwe materialen en efficiëntere en duurzamere processen: “Wij werken bijvoorbeeld met BMW en Volkswagen aan betere baterijen voor elektronische auto’s. En met het Rijksmuseum aan onderzoek naar de achteruitgang van schilderijen zodat zij deze beter kunnen beschermen en schoonhouden.” 

Gedeputeerde Economische Zaken, Jaap Bond: “Ik ben enorm trots op de ondernemers, onderzoekers én overheden die samen innovatie in Noord-Holland mogelijk maken”. Op basis van de Nederlandse Innovatie Monitor belicht de jury het ‘sterk innovatieve ecosysteem’ door de aanwezige kennis-, transport en ICT-infrastructuur in Noord-Holland en ‘de groei en bloei van creatieve en ICT-gedreven startups’ die samenwerken met een aantal grotere kennisintensieve partijen in diverse bedrijfstakken. Leo le Duc, directeur Amsterdam Science Park: “op ons dynamische wetenschapspark zien wij dagelijks inspirerende voorbeelden van hoe onderzoekers en ondernemers elkaar versterken in kennisontwikkeling  en innovatie.”

De innovatieve kracht van de regio Noord-Holland wordt in onderstaand filmpje getoond middels een voorbeeld van een wiskundig model dat de brandweer in staat stelt zich optimaal te (her)positioneren. Als meerdere kazernes bijvoorbeeld bezig zijn met een brand, waar moeten de voertuigen van de overige kazernes dan heen voor een optimale dekking? Om antwoord te geven op deze – en vele andere – vragen heeft de brandweer de handen ineengeslagen met het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) op het Amsterdam Science Park.

Back