Raketvouwen

Dit jaar gebruik je het programmaboekje niet alleen om de leukste en interessantste activiteiten te zoeken van de Amsterdam Science Park Open Dag, maar kun je het ook gebruiken om je eigen raket te vouwen. Dat doe je aan de hand van de foto’s en instructies hieronder. De cijfers op de vouwlijnen komen overeen met de stappen die je zet. Is de raket klaar? Doe er dan een gebogen rietje onder en blaas hem de lucht in.

Je hebt door het vouwen het tweedimensionale papier veranderd in een driedimensionaal object. Dit wordt al eeuwen gedaan door origami-kunstenaars, maar kort geleden ontdekten wetenschappers dat ze origami op kleine schaal kunnen toepassen. Met origami bouwen ze complexe microstructuren en robots die met andere technieken niet – of moeilijk – te realiseren zijn. Het doel is om uiteindelijk een nieuw soort materialen te maken met eigenschappen die nuttig zijn, maar niet voorkomen in de natuur. Die bijzondere eigenschappen ontstaan dan niet zo zeer door de samenstelling van de moleculen maar door de vorm (architectuur) van het materiaal. Dit is een nieuw en snel groeiend vakgebied in de wetenschap.

Is je eigen raket goed gelukt?

We zijn benieuwd naar het resultaat en vragen je een video of foto met ons te delen. Hiervoor kun je terecht op www.facebook.com/amsterdamsciencepark